Eemlook

Eemlook is een kleinschalig, mens en milieuvriendelijk bedrijf. Opgericht op 11juli 2006.

Sinds ik in de jaren '80 in Portugal in aanraking ben gekomen met het telen van knoflook, ben ik door deze veelzijdige plant gevangen. Onwetend van het feit dat er meerdere rassen waren heb ik jarenlang mijn eigen knoflook gekoesterd en elk jaar weer een aantal tenen hiervan in mijn tuin gepoot.

Door de komst van Internet kwam ik erachter dat er in Amerika vele honderden soorten knoflook geteeld werden.
Een aantal Amerikanen waren (toen Rusland en de landen achter het ijzeren gordijn toegankelijk werden na de het einde van de koude oorlog) naar Azie, de bakermat van knoflook gereisd om hier zoveel mogelijk soorten knoflook te vinden.
Mijn interesse in de verschillende rassen was gewekt en ik probeerde verschillende rassen hierheen te krijgen.

Bij een bevriende boer op de Hogeweg in Amersfoort kon ik een stukje grond krijgen om de verschillende soorten knoflook die ik inmiddels bezat te kweken.


In 2005 kreeg ik de mogelijk om meer tijd in mijn hobby te steken.
  100 m2 op de Hogeweg Terschuur
Ik kon een bedrijf oprichten om de knoflook te kweken en zo meer mensen laten kennismaken met de grote variatie in rassen en smaken van knoflook.
Ik ben toen omdat  het stukje grond op de Hogeweg te klein werd op zoek gegaan naar een groter stuk land.
In Terschuur bij Mevrouw Bergsma kon ik de hoeveelheid knoflook vergroten. Doordat knoflook maar 1 keer in de 6 jaar op dezelfde plaats geteeld mag worden liep ik hier ook weer snel tegen de grenzen aan.

Vanaf Oktober 2007 kon ik op het biologisch bedrijf van Fam. de Kruijf in Leusden grond huren om de knoflookkwekerij voort te zetten. Ik kan op het bedrijf achter de aardappelen mee rouleren om de grond en het gewas gezond te houden. Mijn vrouw Els helpt me dagelijks bij het vele werk. Daarom schrijf ik nu over ons bedrijf.
Inmiddels telen we tientallen rassen knoflook.

 
Het land in Leusden Els en ik aan het poten.   Snoopy en ik
Omdat we veel van de werkzaamheden met de hand doe wordt ik hierbij geholpen door verschillende vrijwilligers. Hulp is altijd welkom.
In de fotogalerie staan foto's van verschillende teeltseizoenen.
 
Naast knoflook teelt Eemlook ook enkele groente voor het mede in stand houden van oud Hollandse groenterassen voor het netwerk eeuwig moes.
 
schilderij: Veronika Lebsa